AJANKOHTAISTA

Ortodoksisten pappien liiton opintopäivät järjestettiin Joensuussa 27.-29.9

Opintopäivillä tarkasteltiin yhdessä millainen Suomen ortodoksinen kirkko on nyt ja minkälainen tulevaisuus sillä on edessä.  Opintopäivillä pohdittiin kirkon toiminta- ja keskustelukulttuurin kehittämistä ja käytiin läpi poikkeuksellisen korona-ajan vaikutuksia kirkon toimintaan.

Ennen alustuksia ja keskusteluja luettiin Oulun metropoliitta Elian tervehdys, jossa esipaimen toivoi opintopäivillä käytävän hedelmällistä, asiallista ja rakentavaa keskustelua.

Tervehdyksessään metropoliitta totesi, että ongelmia on monia ja samalla korosti avoimen ja rehellisen keskustelun merkitystä kirkon tulevaisuuden rakentamisessa:

”Uskon kuitenkin että avoin ja rehellinen keskustelu sekä vaikeidenkin asioiden pohtiminen rakentavassa hengessä on avain voidaksemme  katsoa luottavaisin mielin eteenpäin ja valaa uskoa tulevaisuuteen. Vaikeneminen ei ole nyt ole kultaa, päinvastoin.”

Opintopäivien aiheita tarkasteltiin neljän alustuksen ja yhteisten keskustelujen kautta. Pappien liiton hallitus oli kutsunut opintopäiville neljä puhujaa. Dosentti, TT Pekka Metso alusti aiheesta ”Suomen ortodoksinen kirkko nyt”, Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala aiheesta Kirkon toimintakulttuuri ja toimiva työyhteisö”. kirkkoherra Ioannis Lampropoulos aiheesta ”Kirkon keskustelukulttuuri” ja kirkon vastaava tiedottaja Maria Hattunen aiheesta ”Koronakevään voitot ja tappiot”. Alustusten jälkeen käytiin oli vuorossa paneelikeskustelu, jonka aiheena oli ”Suomen ortodoksisen kirkon tulevaisuus”.

Liiton opintopäiville osallistunut arkkipiispa Leo  loppusanoissan kiitti Ortodoksisten Pappien Liittoa sen tekemästä työstä ja toivotti siunausta liiton johdolle ja toiminnalle.
Arkkipiispa toivoi, että ketään ei koskaan jätetä yksin ja että kirkon piirissä toteutuisi entistä syvempi yhteys ja kanssakäyminen lähimmäistemme hyväksi ja Jumalan kunniaksi:

”Toivon, että emme unohda koskaan ketään, pienimmästä riviseurakuntalaisesta vanhimpaan keskuudessamme. Jokaisen arvo, jokaisen merkitys on mittaamaton kokonaisuuden osana. Toivon, että kirkossa ei koskaan ketään jätetä niin yksin. Kuitenkin niin joskus näemme tapahtuvan. Toivon meille syvempää, rakkaudellisempaa yhteyttä, yhtenäisyyttä, voimallisempaa kanssakäymistä, voimallista tunnustamista, voimallista ortodoksisen identiteetin esiintuomista, lähimmäistemme kanssa, heidän hyväkseen, Jumalan kunniaksi.”

Opintopäivät huipentuivat Jumalalliseen liturgiaan, jonka päätteeksi julkistettiin vuoden papin valinta. Vuoden papiksi 2020 valittiin isä Ioannis Lampropoulos seuraavilla perusteilla: ”Isä Ioannis hoitaa ja palvelee omaa seurakuntaansa suurella rakkaudella ja ahkeruudella. Oman laumansa palvelemisen lisäksi hän on aina valmis tekemään työtä kirkon hyväksi siellä missä tarvetta on. Hän kantaa huolta kirkkomme tulevaisuudesta ja on aktiivisesti visioimassa sekä kehittämässä uusia toimintamalleja. Rakkaus kirkkoa ja seurakuntalaisia kohtaan sekä aktiivisuus ja yleinen antaumus, jolla hän palvelutehtävänsä hoitoon omistautuu, on jokaiselle kirkon palvelijalle erinomaisena esimerkkinä.”

Opintopäivillä kuullut alustukset:

dosentti, TT Pekka Metso:

rehtori Sirpa Koriala:

kirkkoherra Ioannis Lampropoulos:

vastaava tiedottaja Maria Hattunen:

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: